Üveit nedir ?

marina-vitale-t809JJ6r9KA-unsplash.jpg

Uveit nadir bir hastalıktır !

Belirtileri çok farklı olabilir. Tedavisiz kalırsa görme kaybı yapabilir .

Üveit nedir ?

Üveit, nadir bir göz hastalığıdır. Dünyada 100.000 kişide 69-204 arasında değişen bir oranda görülür. Gözün uvea (uva=üzüm) adını alan ve iris, silier cisim ve koroidden oluşan tabakalarının “enflamasyonu”dur. Vücudun kendi bağışıklık sisteminin oluşturduğu bir hastalıktır. Bunun normal bir iltihaptan farkı, doğrudan doğruya bir mikroba bağlı olmamasıdır. Akyuvarlar dokuya bir mikropla savaşmak için değil, kendi öz dokularını yanlış tanıdıkları için gelir ve bir “enflamasyon - yangı” oluştururlar.


Üveitin önemi nedir?

Üveit görme kaybına yol açabilen ve bu nedenle hayat kalitesini etkileyen bir hastalıktır. Yaşa bağlı görme kayıplarını saymazsak, genç ve çalışan nüfusu da etkileyen bu hastalık, büyük sosyo-ekonomik kayba neden olabilir. Nadir bir göz hastalığı olmakla birlikte gözün bir üst branşı (UVEA) haline gelmiştir. Ayrıca üveitlerin % 50 si vücutta diğer hastalıklarla birlikte görülmektedir ve bu hastalıkların tanısı için de önem taşır. Gözde uveit olması, romatizmal hastalıklar, multipl skleroz, Behçet hastalığı, Sarkoidoz, tüberküloz gibi hastalıkların tanısı için de önemli bir kriterdir ve tedavinin farklı branşlarla birlikte planlanması gerekebilir. Diğer % 50 si ise yalnızca göze sınırlı uveitlerdir.

Üveitin belirtileri nelerdir?

Uveitler, gözün hangi bölümünü tutuyorsa, o şekilde belirti verirler. Bu belirtiler hafif olabilir veya kişiden kişiye, bir ataktan öbürüne değişiklik gösterebilir.

Ön (Anterior) Üveitler:

İris denilen renkli kısmı tutar (iritis, iridosiklit). Kırmızılık, bulanık görme, göz bebeğinde küçülme, ağrı, kamaşma, ışığa bakamama meydana gelir. Bu belirtiler hastalığın şiddetine göre hafif veya ağır olabilir. Ön üveitler genellikle acil tedavi edilmezlerse gözbebeğinde yapışıklıklara neden olarak göz bebeğinin ışığa reaksiyonunu bozar, ayrıca göz tansiyonuna neden olabilirler.

Orta (intermedier) uveitler:

gözün pars plana dediğimiz bölgesini tutar (siklitis, vitritis, pars planitis) ve tanısı zordur. Sinek uçuşmaları ve görme merkezinde ödem (sıvı tutulması) olabilir.

Arka (posterior) uveitler:

Gözün koroid adını alan damar tabakasını tutar (koroidit, koryo-retinit). Bu tabaka retinayı astarlayan ve ona rengini veren tabakadır. Bu tabakanın enflamasyonundaki belirtiler retina hastalıklarının belirtilerine benzeyebilir. Ani ya da yavaş görme kaybı, bulanık görme, ışık çakmaları ve sinek uçuşmaları olabileceği gibi, bazı durumlarda hiç bir belirti vermeyebilir. Görme siniri ve görme merkezi etkilendiğinde, hasta ani görme kaybına uğrayabilir ve acil tedavi gereklidir.

Panuveitler :

Gözün bütün tabakalarını tutarlar , ön, orta ve arka birlikte

Bir uyarı !!

Bazı durumlarda – özellikle göz arkasındaki tabakaları tutan durumlarda- hastanın hiçbir yakınması olmaz ve hastalık görme kaybı yapana kadar sessiz seyredebilir. Uveit yalnız muayenede anlaşılabilir!!!

Üveit hakkında yeni bilgiler var mı?

Genetik ve immünolojik çalışmalar günümüzde çok ileri boyutlardadır. Genetik çalışmalar sonucunda elde edilen ilaçların büyük bir kısmı ülkemizde de başarıyla kullanılmaktadır. Söz konusu tedaviler özel uzmanlık ve deneyim gerektirmektedir ve ciddi yan etkileri görülebilir. Bu ilaçlarla ilgili ayrıntılı bilgi, web sitesinin farkındalık yaratma amacını aşmaktadır. O nedenle yalnızca alternatiflerimizin ve tanı yöntemlerimizin günden güne arttığını belirtmekle yetiniyoruz. Özellikle Behçet Hastalığı konusunda, yurdumuzda çok sık görüldüğü için, çok büyük birikimimiz ve deneyimimiz olduğunu belirtmeliyim.

Previous
Previous

Uçuk ve Zona virüsleri gözü etkiliyor